Байкал ЕМ1: рекомендації до застосування

Food supplement "Vetoprof BPS-44"
Харчова добавка Vetoprof БПС-44
01.12.2021
Folk methods of dealing with the Colorado potato beetle
Народні методи боротьби з колорадським жуком
28.12.2021

Мікробіологічне добриво Байкал

Використовуючи мікробіологічні препарати не треба забувати, про те, що їхня головна складова – живі мікроорганізми, які вимагають дбайливого ставлення до себе. Щоб вони активно розмножувалася й працювали на повну силу, необхідно пам’ятати про певні правила, дотримання яких прискорює появу видимих позитивних результатів на оброблюваній землі та на зібраному врожаї.

Байкал ЕМ1 - це мікробіологічне добриво

Щодо сумісності з іншими препаратами хочеться відзначити, що будь-які засоби з бактерицидними властивостями шкодять живій культурі. Агрохімікати руйнують шар ґрунту, де живуть корисні мікроорганізми, насамперед – мікроорганізми, завдяки яким на Землі забезпечується біологічний кругообіг.

Увага!

Мікробіологічне добриво «Байкал ЕМ1» можна поєднувати з іншими біологічними препаратами.

ПРИГОТУВАННЯ РОБОЧОГО РОЗЧИНУ «БАЙКАЛ ЕМ1»

Перш ніж використовувати Байкал ЕМ1, необхідно приготувати робочий розчин. Рецепт приготування робочого розчину простий: у скляну, пластикову або нержавіючу чисту ємність налити теплу (20-25°С) нехлоровану воду, по можливості додаючи в невеликій кількості живильне середовище для бактерій. Як її можна використовувати сироп від старого варення, патоку або цукровий сироп. Потім вливають ту кількість препарату, яка потрібна для приготування розчину потрібної концентрації. Концентрація робочих розчинів залежить від їх призначення: для замочування насіння, обприскування розсади та вегетуючих рослин, кореневої та некореневої підживлення, обробки ґрунту та компостних куп.

Байкал ЕМ1 - це мікробіологічне добриво

Витрата мікробіологічного добрива «Байкал ЕМ1»

Таблиця витрат добрива Байкал ЕМ-1

Тара

1:100

1:1000

1:2000

0,25л (стакан)

0,3 чайної ложки

5 крапель

3 краплі

1,0л

1 столова ложка

25 крапель

13 крапель

5,0 л

4 столових ложки

1 чайна ложка

0,5 чайної ложки

10,0 л

8 столових ложок

2 чайних ложки

1 чайна ложка

Багатокомпонентний склад дозволяє застосовувати мікробіологічне добриво «Байкал ЕМ1» для різних культур, причому на всіх стадіях вирощування, починаючи від передпосівної обробки насіння й закінчуючи обробкою продукції, що закладається на зберігання.

ОБРОБКА НАСІННЯ ПРЕПАРАТОМ «БАЙКАЛ ЕМ1»

Відмінний результат дає передпосівна обробка насіння мікробіологічним добривом «Байкал ЕМ1». Різні групи мікроорганізмів, що містяться в препараті, здатні виконати одночасно кілька важливих функцій: молочнокислі бактерії – знезаразити насіння, цукроміцети та інші групи – підвищити енергію росту і схожість.

Байкал ЕМ1 - це мікробіологічне добриво

Замочують насіння безпосередньо перед посівом – упродовж 2-4 годин (залежно від культури). Для цього в 200 г теплої відстояної води розчиняють 5 крапель мікробіологічного добрива «Байкал ЕМ1». Насіння періодично перемішують. Після обробки дрібне насіння підсушують, а потім відразу висаджують у землю. В результаті навколо насіння в ґрунті утворюється зона з підвищеною мікробіологічною активністю. Корисні бактерії прискорюють процес проростання й дружність сходів.

Важливо відзначити, що після обробки живими мікроорганізмами не можна протруювати насіння в дезінфікуючих розчинах, оскільки вони нейтралізують дію корисних бактерій.

Бульби картоплі обробляються аналогічним розчином у день їх посадки.

ОБРОБКА РОСАДИ ТА ДОРОСЛИХ РОСЛИН

Агрономічно корисні мікроорганізми, що містяться в препараті «Байкал ЕМ1», скорочують період вирощування розсади, особливо якщо передпосівну обробку насіння проводили тим самим препаратом. Першу обробку робочим розчином (1:1000) проводять у фазі двох листочків, тобто через десять днів після сходів, наступні – кожні 2 тижні.

Байкал ЕМ1 - це мікробіологічне добриво

Через 10-14 днів після появи сходів багатьом культурам: томатам, капусті, листовій селері та іншим, потрібне пікірування для кращого розвитку молодих рослин. Цю процедуру рослини переносять досить болісно, вона спричиняє у них стрес. Але стрес швидко проходить після обприскування рослин розчином мікробіологічного добрива «Байкал ЕМ1» (1:1000). Надалі обприскування бажано проводити кожні два тижні.

Після обробки розсада буде бурхливо рости й матиме добре розвинену кореневу систему з високим імунітетом. Слабка розсада, оброблена робочим розчином мікробіологічного добрива «Байкал ЕМ1», через невеликий проміжок часу наздоганяє здорові рослини.

Для зняття стресу і кращого приживання розсади у відкритому або захищеному грунті, її поливають робочим розчином «Байкал ЕМ1», концентрації 1:1000.

Спеціальні ферменти, вироблені бактеріями, підвищують імунітет рослин, – і вони легше переносять несприятливі погодні умови.

Під впливом продуктів життєдіяльності корисних бактерій – у рослин посилюється обмін речовин, а це сприяє прискореному розвитку кореневої системи, пагонів та листя. Враховуючи вищезазначене, щоб забезпечити рослинам умови для гарного росту, їх слід обробляти двічі на місяць робочим розчином (1:1000) препарату «Байкал ЕМ1».

Байкал ЕМ1 - це мікробіологічне добриво

ОБРОБКА ҐРУНТУ

Тут не завадило б згадати одне з основних правил органічного землеробства, у якому не вітається постійна перекопування грунту, т.к. перевертання пластів порушує структуру грунту, руйнуючи природні канальці, якими рослини забезпечуються вологою і повітрям. Для ощадної обробки існують спеціальні інструменти, такі як плоскоріз Фокіна, культиватор «Стриж» та інші подібні знаряддя праці. Ними розпушують верхній родючий шар ґрунту, не травмуючи його. Добре відомо, що пряме сонячне проміння негативно діє на бактерії, з цього випливає, що найкращий час для поливу або обприскування – вечір або в похмура погода. Ще один важливий фактор, який необхідно враховувати, що грунт, який обробляється робочим розчином, повинен бути вологим. Грунт після обробки препаратом «Байкал ЕМ1» бажано замульчувати будь-яким органічним матеріалом. Мульчувати можна соломою, опалим листям, спеціальним покривним матеріалом, що пропускає вологу й повітря.

При використанні мікробіологічного добрива «Байкал ЕМ1» враховується вміст органічної речовини у верхньому шарі, його має бути досить багато, тому що бідний органікою ґрунт поливати препаратом «Байкал ЕМ1» малоефективно. У свою чергу органіка перетворюється на доступні рослинам сполуки поживних речовин лише після того, як у ґрунті попрацюють мікроорганізми. У процесі мікробіологічного розкладання органіки відбувається виділення летких сполук вуглецю: одна частина цих сполук входить у процес фотосинтезу, інша, під впливом різних груп ґрунтових мікроорганізмів перетворюється на гумус.

ПРИГОТУВАННЯ ПРЕПАРАТУ ЕМ 5

Щоб боротьба зі шкідниками та хворобами на садовій ділянці була успішною, необов’язково купувати дорогі агрохімічні препарати. Для вирішення цієї проблеми підходить приготовлений в домашніх умовах ефективний засіб, що має властивість відлякування. Причому воно, на відміну від хімічних засобів, має незаперечну екологічну безпеку для навколишнього середовища.

В основі приготування препарату лежить мікробіологічне добриво «Байкал ЕМ1», і ще чотири інгредієнти, два з яких доведеться купити: столовий оцет та горілку, решта – сироп та вода – є в господарстві. Усі перераховані речовини змішують у чистій літровій банці таким чином, у 600 мл води розчиняють по 100 г кожного компонента: мікробіологічне добриво «Байкал ЕМ1», сироп (можна використовувати патоку або цукровий сироп), оцет, горілку. Отриману суміш переливають у літрову (чисту!) пляшку з кришкою, що загвинчується, і на тиждень ставлять у тепле темне місце, не забуваючи щодня відкривати кришку, щоб випускати гази, що утворюються в процесі ферментації.

Припинення процесу газоутворення свідчить про готовність розчину. Як правило, для завершення ферментації достатньо тижня. Готовий розчин зберігають у темному прохолодному місці трохи більше трьох місяців.

Щоб обробити посадки отриманим засобом, перед застосуванням його розводять у теплій воді. Із профілактичною метою готують робочий розчин із розрахунку 2 столові ложки препарату ЕМ-5 на 10 л води. При враженні шкідниками або хворобами концентрацію збільшують – 1 склянку на 10 л. Отриманий робочий розчин ЕМ-5 розпорошують рослинами за допомогою дрібнодисперсного обприскувача. При обприскуванні намагаються обробити як зовнішню, а й внутрішню поверхню листя. Обробку рослин краще проводити у похмуру погоду або ввечері.

Байкал ЕМ1 - це мікробіологічне добриво

Перед обприскуванням для більшої ефективності розчину бажано додати настій трав. Попередньо суміш різних рослин (часник, деревій, подорожник, ромашку, червоний перець, бадилля моркви) подрібнюють і наполягають у воді у співвідношенні 1:2 протягом 2-5 днів.

Якщо регулярно, 1-2 рази на тиждень, обприскувати захисним засобом рослини від початку вегетації, то вони стають стійкими до ураження хворобами та шкідниками. У здорової рослини підвищуються природні механізми захисту, наприклад, структура листя стає більш щільною, що ускладнює проникнення інфекції, а шкідникам – незатишно на такій рослині, і вони його залишають.

ПРИГОТУВАННЯ ЕМ-ЕКСТРАКТУ

Пропонуємо рецепт, за допомогою якого з однієї пляшки мікробіологічного добрива «Байкал ЕМ1» можна отримати значно більшу кількість добрива, приготувавши екстракт на основі рослинних решток.

Рослинний екстракт краще готувати у пластиковій ємності великого обсягу (металеву тару в такому випадку використовувати не можна). Якщо купити пластмасову діжку немає можливості, то підійде, наприклад, стара каністра (20-50 л), верх якої потрібно акуратно зрізати гострим ножем. Місткість встановлюють у затіненому місці присадибної ділянки, щоб у процесі ферментації розчин не перегрівався на сонці. У хід йдуть будь-які рослини, в тому числі й бур’яни, які виростають у великій кількості, але краще підбирати трави, які мають цілющі властивості. Додавання збору таких трав, як подорожника, кропиви, деревію – підвищує ефективність ЕМ-екстракту, особливо при обробці уражених хворобами або шкідниками рослин.

Косити траву краще вранці, коли вона перебуває у стані найбільшого тургору. Можна зрізати й трави з насінням, оскільки в процесі бродіння насіння втратить здатність сходити. Заготовлені рослини треба обов’язково подрібнити, наприклад, сокирою, лопатою та ін. Ємність заповнюється травою з розрахунку 2/3 обсягу тари. Траву укладають у бочку, трамбують. Розчин мікробіологічного добрива «Байкал ЕМ1» бажано приготувати заздалегідь, щоб він протягом двох-трьох годин постояв у теплому темному місці. На 100-літрову бочку витрачається півлітра препарату, розведеного в 10 літрах теплої води. Після додавання розчину препарату бочку закривають зверху щільною плівкою, потім ставлять гніт (як при заквасці капусти). Зверніть увагу, що розчин повинен повністю покривати рослинну масу, інакше при потраплянні повітря може початися процес гниття, а не бродіння. Не забувайте періодично перемішувати вміст (раз на 5-7 днів), щоб виходили гази, що накопичилися. Усередньому процес бродіння триває два-три тижні, залежно від температури повітря, за більш високої – процес прискорюється.

Готовність екстракту визначають за запахом – приємний, маринадний – свідчить про закінчення процесу бродіння. Рідину зливають і проціджують. Упродовж місяця вона чудово зберігається у пластикових пляшках у темному прохолодному місці (льоху). Гуща, просочена корисними мікробами, також йде у справу – її розкладають під ягідними чагарниками та плодовими деревами. Перед застосуванням ЕМ-екстракт розводять у 100 разів для поливу ґрунту або у 500 разів для обробки рослин.

ПРИГОТУВАННЯ ЕМ-КОМПОСТУ

Використання мікробіологічного добрива «Байкал ЕМ1» для прискорення дозрівання компосту дозволить за літній період заготовити достатню для всіх грядок кількість чудового добрива з багатим вмістом поживних речовин. Восени цей продукт, внесений на грядки, стане потужним імпульсом для відновлення природного стану ґрунту, після того, як він, віддавши частину свого багатства зростаючим культурам, збіднів.

Порівняно зі звичайним компостом ефективність ЕМ-компосту значно вища. Для приготування ЕМ-компосту годяться будь-які органічні залишки, при цьому бадилля й грубі бур’яни бажано подрібнювати. Що різноманітніші компоненти, то вищою є поживна цінність добрива. У купу компосту необхідно додавати пористі матеріали (наприклад, солому) та родючу землю, розподіляючи її між шарами органіки. Це сприяє утриманню вологи та азотистих сполук і є хорошим субстратом для розмноження мікроорганізмів.

Органічні залишки обробляються пошарово-робочим розчином, витрата препарату «Байкал ЕМ1» – 1 л на 1 т компосту в розведенні 1:100. Оптимальна вологість компосної купи 55-60% (при стисканні в кулак ледь просочується волога). У купу компосту можна додавати червиві та зіпсовані гриби, тому що вони багаті мікроелементами, які позитивно впливають на розвиток мікрофлори. Уклавши верхній шар, купу утрамбовують, поливають розчином «Байкал ЕМ1» і зверху накривають поліетиленовою плівкою, краї якої прикопують землею.

УРГАСА

У домашніх умовах за допомогою мікробіологічного добрива «Байкал ЕМ1» із різних подрібнених харчових відходів можна приготувати відмінне добриво – ургасу. У літровій банці, наповненій теплою нехлорованою водою, розводять одну столову ложку «Байкал ЕМ1» та одну столову ложку цукру. Розчин ретельно перемішують і ставлять у тепле місце на дві години. Після приготування ЕМ-розчину розпочинають ферментацію відходів. За відсутності спеціального відра для приготування ургаси можна скористатися темним щільним поліетиленовим мішком. Добриво отримують з усього, що здатне перегнивати: овочеві очищення, рибні та курячі подрібнені кістки, залишки їжі.

Технологічний процес дуже простий. На дно мішка кладуть перший шар (5-7 см) і злегка зволожують із пульверизатора розчином препарату «Байкал ЕМ1». Наступні 6-7 шарів обробляють аналогічним способом, діючи за принципом «шарованого пирога». Після закінчення процедури з мішка максимально видавлюють повітря, щільно зав’язують верх, а дно в кількох місцях проколюють виделкою чи шилом. Мішок опускають у пластмасове відро, на дно якого ставлять решітку (саморобну або від скороварки), щоб у вільний простір виходила рідина, що утворюється в процесі ферментації. Якщо мішок не заповнений до самого верху, можна в перші дні додавати відходи. На поверхні відходів допустимий білий наліт, але запах має бути приємним – маринадним.

Для отримання першої партії ургаси потрібно сім днів, після чого мішок забирають на холод до весни. Рідину, що накопичується на дні відра, зливають кожні три дні. У розчині 1:2000 вона придатна для обприскування кімнатних рослин (1-2 рази на місяць). За допомогою рідини, у розведеної в пропорції 1:100, можна усувати неприємні запахи в приміщенні. Достатньо на ніч рідину залити в раковину, унітаз, обробити відро для сміття та ін.

Весною саморобне добриво ургасу – відмінну «мікробну закваску» – вносять у міжряддя або кладуть на дно посадкової лунки й зверху присипають ґрунтом.

На таке підживлення рослини реагують позитивно – ефект буде швидким і тривалим.

СИДЕРАЛЬНІ КУЛЬТУРИ

Зверніть увагу – там, де людина не встигла порушити природний біоценоз – земля завжди вкрита рослинністю. Більшість садівників забувають про цей закон природи, періодично оголюючи свої грядки. У такому стані земля, що висушується вітром і сонцем, швидко втрачає свою родючість.

Щоб цього не відбувалося, незайняті під посадками грядки засівають сидератами. Ними можуть бути бобові культури: (віка, люпин, конюшина), злакові (овес), хрестоцвіті (гірчиця, ріпак, редька олійна). Бобові культури займають провідне місце за рівнем збагачення ґрунту азотом. На коренях цих рослин бактерії утворюють бульби, в яких азот перетворюється на доступні й добре засвоювані культурними рослинами форми – азотисті сполуки. Хрестоцвіті, швидко розростаючись, дають значну кількість зелені. Озимим злакам не страшні осінні заморозки.

Деякі сидерати продукують речовини, що відлякують шкідників, наприклад, гірчиця – дротянику, редька олійна – нематод. Сидерати корінням структурують верхній шар ґрунту, а згодом, будучи підрізаним і загорнутим у ґрунт, забезпечують його органікою. Дуже ефективно поєднувати посів «зелених добрив» із препаратом «Байкал ЕМ1» – процес піде набагато швидше, якщо зелену масу перед закладенням обробити розчином мікробіологічного добрива (1:100). Адже для корисних ґрунтових мікроорганізмів будь-яка органіка – головне джерело живлення, тому одночасне внесення обох компонентів прискорює процес відновлення гумусу в ґрунті.