Проблеми з вигрібною ямою та її обслуговування

Why do you need grease traps?
Навіщо потрібні жировловлювачі?
26.10.2021
Bacteria for sewerage
Бактерії для каналізації
27.10.2021

Що потрібно знати про вигрібну яму?

Якщо ви хочете купити будинок, в якому є вигрібна яма, швидше за все, у вас виникне купа питань про те, що таке вигрібна яма і чим вона відрізняється від звичайної каналізації.

Ось все, що вам потрібно знати про можливі проблеми вигрібних ям та догляд за ними в приватних будинках.

Що таке вигрібна яма?

Помийні ями (зливні чи вигрібні ями) – це більш старий тип системи відведення стічних вод. Вони були звичайним явищем до появи септичних систем. Така споруда складається із закритої ями, куди скидаються всі рідкі та тверді відходи домашнього господарства (все, що спускається у каналізацію), і там тверді частки осідають на дно. Стічні води вимиваються у ґрунт, а мул (або тверді частинки) залишається на дні вигрібної ями.

вигрібна яма

Інші назви вигрібної ями

Для означення «помийна яма» існує кілька паралельних найменувань – це вигрібна яма, відстійник, септик, септична система. Щоправда, септики дуже відрізняються від вигрібної ями.

Походження вигрібної ями

Цей термін, як і саме явище, виник у Англії ХVІІ столітті й спочатку використовувався для позначення ємності під унітазом.

Розміри вигрібної ями

Відстійні ями зазвичай мають діаметр близько 1 метра. Їх краще використовувати, коли вони спускаються до пористої землі, щоб рідини могли краще вбратися назад в ґрунт. Це означає, що їх глибина може змінюватись в залежності від ґрунтових умов.

Стіни вигрібної ями облицьовуються цеглою або цементом. Звісно, сьогодні є нормативи, за якими така споруда має бути глухою – тобто, необхідно бетонувати дно, щоб відходи життєдіяльності людини не потрапляли в ґрунт.

Загалом, розміри залежать від потреб домогосподарства.

Як влаштована вигрібна яма?

Зазвичай, вигрібна яма є підземною конструкцією з цементними або цегляними стінами. Стічні води та потрапляють у зливну яму із зовнішнього джерела, а потім рідини просочуються в землю. Рідина у вигрібній ямі розсіюється через дно, якщо це вигрібна яма з відкритим дном, або через перфоровані отвори з боків, якщо дно закрите.

вигрібна яма з туалетом

 

Вигрібна яма з переливом

Інший тип облаштування вигрібних ям – це яма з переливом. Тобто, йдеться про дві вигрібні ями. У першу збираються стічні води та тверді частинки. Потім тверді частинки падають на дно вигрібної ями (яка має слабше ущільнення), а стічні води стікають у другу вигрібну яму, яка дозволяє стічним водам просочуватися назад в землю і з часом повертатися на рівень ґрунтових вод.

вигрібна яма з переливом

При такому типі установки вигрібну яму, в якій накопичуються тверді частинки (стічні води), необхідно буде періодично обслуговувати та очищати.

Терміни очищення вигрібної ями можуть сильно відрізнятися, оскільки деякі факти набирають чинності, такі як розмір сім’ї, використання, розмір та глибина самої вигрібної ями.

Як довго можна використовувати вигрібну яму?

Залежно від використання та обслуговування вигрібна яма може прослужити до 40 років. Це залежатиме від багатьох зовнішніх факторів. Якщо ви купуєте будинок зі старою вигрібною ямою, найкраще закласти до бюджету модернізацію до новішої септичної системи.

У чому різниця між вигрібною ямою та системою септика?

Коли ви розглядаєте вигрібну яму або септик, різниця в тому, що вигрібна яма повільно вилуговує стічні води, тоді як септик складається з двох відсіків, і стічні води відкачуються на ділянку вилуговування.

Викачування вигрібної ями

Відстійні ями повинні відкачуватися й регулярно обслуговуватися фахівцями. Це включає відкачування неочищених стічних вод та їх утилізацію. Це допоможе продовжити термін експлуатації вашої вигрібної ями.

Є два типи вигрібних ям. Найбільш поширеними були цегляні або блокові вигрібні ями, але з часом вони змінилися на більш стандартний формат збірних вигрібних ям, бетонний циліндр з дном і отворами з боків для вилуговування стічних вод у ґрунт.

Якщо у вас є блокова (або цегляна) вигрібна яма, ніколи не випорожнюйте її повністю. Це може призвести до обвалення вигрібної ями на себе. Обов’язково найміть підрядника, який знає про вигрібні ями та про те, як найкраще витягувати відходи. Зазвичай це робиться за допомогою септика, який використовує насос та шланг для вакуумування твердих частинок та будь-яких стоячих стічних вод, які не були поглинені ґрунтом.

Скільки часу потрібно для відкачування вигрібної ями?

Залежно від розміру вигрібної ями, перекачування може тривати не менше 30 хвилин або довше. При зверненні до фахівця з септику переконайтеся, що він має досвід роботи з вигрібними ямами та розуміє характер їх обслуговування.

Очищення вигрібної ями

Як правило, вигрібну яму необхідно очищати після того, як вона наповнилася. Найкраще звернутися до офіційних представників. Якщо у вас все ще є вигрібна яма, ймовірно, її термін служби добігає кінця, і зрештою її потрібно буде замінити чи реконструювати.

Повна викачка вигрібної ями

Якщо ви вирішили припинити роботу зливної ями, то її необхідно повністю викачати септичним насосом та видалив стічні води. Перекачування вигрібної ями – це процес, в якому задіяний насос та довгий шланг.

Залежно від розміру вигрібної ями для її осушення може знадобитися до години або більше. З вигрібної ями необхідно злити всі тверді частинки та рідини в резервуарі.

Завжди наймайте професіонала для очищення вашої вигрібної ями!

Поради щодо догляду за вигрібною ямою

Найкращий спосіб, щоб ваша вигрібна яма існувала довго – це регулярне технічне обслуговування, в якому вам можуть допомогти наступні поради:

регулярно відкачуйте та обслуговуйте вигрібну яму;

слідкуйте за тим, щоб із кранів не капала вода у раковини на кухні, ванній та душі;

зверніть увагу та відремонтуйте туалети, які працюють постійно або протікають – це швидко заповнить вигрібну яму;

не змивайте предмети жіночої гігієни або паперові вироби, крім туалетного паперу, що розчиняється в воді;

не використовуйте порошкове мило, віддавайте перевагу рідкому милу;

ніколи не спускайте пластикові деталі у каналізацію;

не змивайте дитячі серветки в унітаз (навіть якщо на них написано, що вони придатні для змивання);

не залишайте постійно увімкненою воду (це добре для навколишнього середовища та терміну служби вигрібної ями).

Проблеми з вигрібною ямою

З роками шар накипу вигрібної ями починає покривати всі стіни вигрібної ями, що перешкоджає стічним водам потрапляти в ґрунт. У міру того, як вилуговування сповільнюється, вигрібна яма наповнюється цією водою, і це може призвести до необхідності облаштування нових зливних ям.

Щоб уникнути цієї проблеми, важливо регулярно відкачувати вигрібну яму та очищати її при відкачуванні.

Ще одна проблема – це обрушення стін вигрібної ями. Це може статися в старих вигрібних ямах. Якщо таке сталося, можливо, вам потрібно буде замінити вигрібну яму.

Звертаємо вашу увагу, що в багатьох країнах світу використання вигрібних ям заборонено, а дозволяється облаштування септичних систем.

Біопрепарат для вигрібних ям Kalius

Аби все гаразд було з вашою вигрібною ямою, компанія «Біохім-сервіс» рекомендує використовувати біопрепарати для вигрібних ям:

Бактерії для септика Kalius

Засіб для септику

Антисептик для вигрібних ям

Біопрепарат для вигрібних ям Kalius

Засіб для вигрібних ям Kalius

Байкал для вигрібних ям

Біобактерії для вигрібних ям

Бактерії для вигрібних ям Kalius

Бактерії для каналізації

Біо-бактерії для каналізації

Бактерії для каналізаційних ям

Бактерії для зливної ями

Аеробні бактерії для септика

Засіб для очищення вигрібних ям та туалетів

Засіб для очищення вуличного туалету

Засіб для вигрібних ям та септиків

Ефективний засіб для вигрібних ям

Засіб від замулювання вигрібних ям

Засіб для каналізаційних ям